Wij zijn op 21 en 22 mei gesloten
NVM Makelaar Ede - Bolthof van den Top
Twitter Facebook
Advieskeuze.nl SCORE 10,0

Recreatie rond Ede

Historisch genieten bij Kasteel en landgoed Hoekelum 

Midden op de Veluwe, tussen Ede en Bennekom, liggen het prachtige landgoed en kasteel Hoekelum. De geschiedenis van het in de 18de eeuw opgetrokken kasteel gaat terug tot 1396 - misschien wel eerder - en zou oorspronkelijk zijn gebruikt voor de jacht. In de loop der eeuwen is het uitgebreid, verbouwd en tegenwoordig worden het kasteel en koetshuis gebruikt als sfeervolle locatie voor trouwerijen, recepties en feestelijke ontvangsten. Op het landgoed is het heerlijk wandelen in het bijgelegen bos en park waarin het landschap wordt afgewisseld met waterlopen, bruggetjes en een theeprieel. Er vinden regelmatig bijzondere evenementen plaats zoals theaterfestivals, landgoedfairs en het jaarlijkse concours hippique Bennekom met Hemelvaart. 

Kasteel en landgoed Hoekelum

De Oude Kerk

Midden in het centrum van Ede imponeert de Oude Kerk met zijn omvang. Deze kerk is in Laatgotische stijl gebouwd in de 14de eeuw, op dezelfde plek waar vanaf ongeveer 1200 eerst een Romaanse hallenkerk stond. Regelmatig staat de kerk open voor publiek, er worden kerkdiensten gehouden en ook zijn er vaak orgelconcerten en kooruitvoeringen te beluisteren. Recent is de toren compleet gerestaureerd waarvoor ruim een jaar werd uitgetrokken. Af en toe is onder begeleiding van een gids een beklimming van de toren mogelijk en vanaf de omloop in de top hebben bezoekers een prachtig uitzicht over de stad. De kerk wordt geflankeerd door gezellige terrassen en eetgelegenheden.  

De Oude Kerk

De Doesburgermolen

Aan de Doesburgermolenweg 2 in Ede staat een van de oudste molens van Nederland. Hoewel de precieze datum van bouw niet bekend is, is er in historische archieven te lezen dat daar al rond 1500 een molen zou hebben gestaan. Jaarringenonderzoek heeft in ieder geval aangetoond dat de boom waarvan een van de oudste onderdelen van de constructie is gemaakt, de centrale paal of ‘standerd’, omstreeks 1620 moet zijn gekapt. Op zaterdagen is de molen meestal geopend en er leiden veel fiets- en wandelroutes langs. Ook op de jaarlijkse Molendag en Open Monumenten Dag draait de molen, wat wordt opgeluisterd met verschillende activiteiten, zoals vaak een streekmarkt met demonstraties van ambachten en verkoop van plaatselijke lekkernijen. 

Ede in beeld

Kom ook wonen en recreëren in en rond Ede; een heerlijke stad met een landelijk gevoel, uitgebreide voorzieningen, de prachtige natuur van de Veluwe rondom en een rijke historie. We laten graag zien wat Ede nog meer te bieden heeft.

Meer over Ede in beeld